Zoete-aardappelpannenkoekjes

Personen

2-4

Calorieën

244 kcal

Bereidingstijd

Ca. 20-30 min

categorie

Vegetarisch

Bereiden

Verhit de oven tot 240 °C.
Leg de zoete aardappels op een kleine met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 1 uur tot ze volledig gaar en goudbruin zijn. 
Haal ze uit de oven, laat ze koud worden en trek de schil eraf.
Gooi de schil weg en leg de aardappels in het midden van een mousseline- of kaasdoek. 
Trek de randen rondom omhoog tot er een bal ontstaat en knijp eventueel vocht uit het vruchtvlees. 
Schakel de oventemperatuur terug naar 180 °C.
Meng in een middelgrote kom de bloem met bakpoeder, nootmuskaat, kaneel en eventueel een theelepeltje zout. 
Klop in een andere kom de eidooiers, melk,gesmolten boter, vanille en honing goed door elkaar. 
Spatel het mengsel door de droge ingrediënten en roer goed voor u het aardappelvruchtvlees erbij doet.
 
U kunt het beslag tot dit moment een dag tevoren maken.
Doe de eiwitten in een aparte vetvrije kom en klop ze tot een stevig schuim. Dat duurt met de hand 3-4 minuten en met een mixer 1-2 minuten. 
Schep het schuim luchtig door het aardappelbeslag en zet het opzij. 
Zet vlak voor het serveren een grote koekenpan met 20 gram blokjes boter op halfhoog vuur.
Schep als de boter gaat schuimen 3 bergjes van 2 eetlepels pannekoekbeslag in de pan. 
Bak de pannekoekjes 3-4 minuten, keer ze halverwege om zodra de randen bruin zijn en het beslag in het midden belletjes vormt. 
De pannekoekjes zijn vrij zacht, dus keer ze heel voorzichtig.
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze opzij terwijl u de overige pannenkoeken bakt. 
Veeg de pan schoon voor u er voor elke portie weer 20 gram boter in doet. 
U kunt 12 pannenkoeken maken. Zet ze 5 minuten in de oven om ze door te warmen.

Ingrediënten

2 middelgrote zoete aardappels, ongeschild (700 gram)
200 gram bloem, gezeefd
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel geraspte nootmuskaat
1 theelepel kaneelpoeder
3 eieren, gesplitst in dooiers en witten
150 ml volle melk
50 gram boter, gesmolten, plus 80 g extra in blokjes, om in te bakken
1 theelepel vanille-extract
1 eetlepel vloeibare honing
grof zeezout
160 gram Griekse yoghurt
60 gram dadelsiroop
1 theelepel poedersuiker, om te bestuiven